Izleti

Boravak u Opatiji prilika je za upoznavanje ne samo grada i bliže okolice, već i Hrvatske u cjelini, od prirodnih znamenitosti do kulturnog naslijeđa. Iz Opatije se tako svakodnevno mogu organizirati izleti na neke od najatraktivnijih destinacija.

U prvom redu tu je Nacionalni park Plitvička jezera, prirodni fenomen od 16 jezera koja se stepenasto prelijevaju i silaze jedna u drugo, koja su od 1979. godine među prvima u svijetu uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Kvarnerski zaljev i Opatiju možete podrobnije upoznati ugodnom vožnjom brodom s polaskom iz Opatije ili pak pitoresknog Voloskog. Ovisno o vašim željama, možete ploviti duž obale Opatijske rivijere ili pak nastaviti do otoka Cresa, gdje možete vidjeti bjeloglave supove ili kušati ribu na gradelama u sklopu fish-piknika.

Otok Krk, jedini sjevernojadranski otok povezan mostom s kopnom, osim degustacija autohtone žlahtine u gradu Vrbniku, nudi i atraktivne izlete na otočić Košljun, oazu franjevaca.

Svoje izletničke adute svakako ima i Gorski kotar, od Opatije udaljen manje od sat vremena vožnje. Nacionalni park Risnjak proteže se na 64 km2 površine i obuhvaća prekrasnu poučnu stazu Leska dužine 4,5 kilometara. Tu su još i kanjon Kamačnika, izletište Zeleni vir, Lokvarsko jezero, te jezero Bajer u Fužinama.

Uz jug istarskog poluotoka smješten je i jedan od najljepših nacionalnih parkova - Nacionalni park Brijuni. Ovdje možete vidjeti antičke iskopine, izložbe u nekadašnjoj rezidenciji predsjednika Tita, zoološki park s egzotičnim životinjama, ali i uživati u partiji golfa na vrhunskim terenima.

Uz Brijune, izlet može obuhvatiti i ostala istarska mjesta - Rovinj, Poreč, Pulu i njihove bezvremene spomenike koji svjedoče povijesti još od doba Rimljana. U Rovinju se nalazi poznata crkva sv. Eufemije iz čijeg se zvonika pruža prekrasan pogled na grad i okolicu. Pula plijeni svojim prekrasnim amfiteatrom čija je gradnja započela u 1. stoljeću za vrijeme cara Vespazijana, u isto vrijeme kada je građen i rimski Koloseum, te slavolukom Sergijevaca i Augustovim hramom.

Gastro tura Istrom s posjetom konobama ili vinskim podrumima koji nude degustacije vina, sira i pršuta neće ostaviti ravnodušnim niti jednog pravog ljubitelja dobrog jela i vina.

Zanimljiva je izletnička destinacija i glavni grad Hrvatske, Zagreb. Gornji grad, grički top, Ilica – tek su neke od  znamenitosti koje vrijedi posjetiti.

Venecija, jedna od najljepših europskih destinacija, udaljena je od Opatije tek dva sata. Sjedište nekadašnje Mletačke republike svojim trgovima, mostovima, gondolama i crkvama oduševit će sve svjetske putnike.

I na kraju ne zaboravimo izlete u najbližu okolicu. Rijeka, najvažnija hrvatska luka, grad je koji se diči bogatom prošlošću, ali i uvijek mladim duhom te otvorenošću svojih stanovnika. Posjetite staru gradsku jezgru, glavnu gradsku šetnicu Korzo, ili pak Trsat s gradinom odakle se pruža predivan pogled na cijeli Kvarner. Tu su i srednjovjekovni gradovi Kastav, Mošćenice i Veprinac - nekad društvena središta, a danas svjedoci tadašnjeg načina života i vrijednosti. Park prirode Učka izvanredan je spoj prirodnih bogatstava i izuzetne povijesne baštine.