Opatijska povijest

Otvori sliku u većem formatuTradicija kongresnih događanja u Opatiji je gotovo stara kao i tradicija turizma. Godinu dana nakon otvorenja prvog opatijskog hotela (Hotel Kvarner, 1884.), 1885. godine zabilježen je podatak o susretu liječnika balneologa u organizaciji dr. Theodora Billrotha i Južnih željeznica. Na tom se skupu raspravljalo o proglašenju Opatije zimskim lječilištem, što je potvrdio i kralj Franjo Josip II, službeno proglasivši Opatiju lječilištem 1889. godine.
1904. godine je održan IV. Kongres austrijskih balenologa, u organizaciji dr. Juliusa Glaxa, dok se 1908. godine, također zahvaljujući dr. Glaxu, održava VI. Međunarodni kongres o talasoterapiji.
Nakon I. Svjetskog rata Opatija je ostala pod talijanskom upravom, te je njen ubrzan razvoj zaustavljen, a njena turistička vrijednost umanjena u korist talijanskih destinacija. Ipak iz tog vremena ostao je zabilježen podatak da je 1933. godine održan Nacionalni kongres Hoteli i turizam.
U pedesetim godinama, turizam u Opatiji ponovno cvijeta, te se također održavaju i brojni kongresi. Tako se 1954. godine ponovno održava Međunarodni kongres o hidroklimi i talasoterapiji, a održan je i kongres Međunarodne rukometne federacije.
U godinama koje slijede održava se čitav niz međunarodnih kongresa svjetskih i europskih udruženja iz različitih područja (medicine, prometa, sporta, znanosti, politike, turizma). Jedan od najvažnijih je svakako Kongres Međunarodne skijaške federacije (FIS) 1971. godine za potrebe kojeg je izgrađena kongresna dvorana u GH Adriatic.
Važnost Opatije kao kongresne destinacije stoji i u činjenici da je krajem 60-tih i početkom 70-tih godina u Opatiji bilo sjedište Meditercongress-a, Međunarodno udruženje organizacija i kongresnih gradova zemalja zainteresiranih za Mediteran, koje je okupljalo tridesetak članica. Interesi udruženja su bili zajednička promocija članica u svrhu povećanja broja kongresnih događanja. Udruženje je osnovano 9. ožujka 1968. godine u Veneciji. Već su 1973. godine počeli pregovori o udruživanju sa Europskom federacijom kongresnih gradova (EFCT), da bi 1978. godine gradovi-članice posebnim dogovorom postali članovi EFCT, danas European Cities Marketing (ECM), a Meditercongress prestao s djelovanjem.
Danas je Opatija punopravni član ECM-a, te je i dalje svake godine domaćin nekolicini međunarodnih kongresa.