Dobrodošli

Dragi poslovni partneri, dragi prijatelji!

Posebno mi je zadovoljstvo što vam možemo predstaviti Opatiju, mediteranski grad srednjoeuropskog šarma koji su kao svoje odredište odabrali mnogi poslovni ljudi, znanstvenici i turisti.
Povoljan geoprometni položaj i ugodna klima najvažniji su razlozi začetka i naglog razvoja turizma krajem 19. stoljeća. Opatija je elegantna turistička destinacija i središte rivijere s najdužom tradicijom u turizmu Hrvatske. Ponos grada - prostrani i njegovani parkovi, osvijetljeno obalno šetalište dugačko čak 12 kilometara, brojna kupališta i fontane, okvir su za vile i hotele u koje se može smjestiti do 6.000 gostiju.
O opatijskoj kongresnoj i turističkoj tradiciji svjedoči činjenica da je ovdje još 1904. godine održan Četvrti kongres austrijskih balneologa, a 1906. izašla knjiga Abbazia als Kurort (Opatija kao lječilište) posvećena šezdesetom rođendanu znamenitoga opatijskog liječnika Juliusa Glaxa. S više od 20 hotela, od kojih je većina kategorije četiri ili pet zvjezdica, nizom restorana i rekreacijskih sadržaja, zabavnih programa i događanja, Opatija danas može zadovoljiti zahtjevne organizatore kongresa i njihove sudionike. 
Naša je Opatija zahvaljujući ljubavi građana koji u njoj žive i stvaraju svakim danom sve ljepša i sjajnija. Danas Opatija ponosno nosi titule "Grad prijatelj djece" i "Zdravi grad" koje svjedoče o kvaliteti života u njoj.
Ali to nije sve. Za samo 15 minuta vožnje iz središta grada naći ćete se u opatijskom zaleđu koje osim oku ugodnog i zdravog primorskog krajolika ima i svoju dugačku povijest. Posebno se ističe srednjovjekovni dragulj Veprinac, gradić koji datira iz 15. stoljeća kada je njime vladala grofica Elizabeta Devinska. U isto vrijeme nastao je Veprinački zakonik koji čini bitan dio hrvatske pravne tradicije.
Napuštajući Veprinac, dodatnih 20 minuta vožnje odvest će vas do vrha planine Učke - do jednog od najljepših vidikovaca u Europi. Kad stignete na njezin vrh, Vojak, ispred vas nalazit će se kao na dlanu kvarnerski otoci i istarski poluotok, a za vedra vremena vidjet ćete i Veneciju. Spuštajući se natrag u Opatiju, svakako zastanite u nekoj od lokalnih gostionica i kušajte domaće vino, pršut i fritule, ili se počastite sladoledom s toplim malinama.

Dragi gosti,
U nadi da ćete biti zadovoljni kvalitetom i trudom uloženim u svakodnevno unapređenje našeg grada, želim vam srdačnu dobrodošlicu. I ne zaboravite odvojiti malo vremena za opuštanje te potpuno uživanje u blagodati naše klime i ljekovitog aerosola kojim naš zrak obiluje.

S poštovanjem,
vaš
Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Opatije