Kulturna i zabavna događanja

Dolazak u Opatiju oduvijek je značio i dobru zabavu. Opatija je tradicionalno poznata kao destinacija s cjelogodišnjim programom atraktivnih manifestacija u kojoj će svatko pronaći nešto za sebe: gurmani koji uživaju u dobroj hrani i vinu, ljubitelji glazbe, sportaši, ali isto tako i svi oni koji žele uživati u lokalnim običajima.

Početak godine u Opatiji uvijek je rezerviran za karnevalska događanja. Ponos je Opatije svakako Balinjerada, utrka vozila na kugličnim ležajevima, koja već bilježi svoje dvadeset i šesto izdanje, a održava se krajem karnevala.
Nastala kao mala manifestacija za lokalno pučanstvo, Balinjerada danas u Opatiju privlači goste željne maškaranih ludorija. Ovdje se mogu vidjeti najrazličitija vozila postavljena na kuglične ležajeve ili “balinjere” koja se u ludom ritmu spuštaju glavnom opatijskom prometnicom.

Tijekom cijele godine Opatija je domaćin niza izložbi i koncerata poznatih domaćih i inozemnih umjetnika koji se održavaju u atraktivnim prostorima kao što su umjetnički paviljon Juraj Šporer, Ljetna pozornica ili pak nadaleko poznata Kristalna dvorana hotela Kvarner.

U srpnju je Opatija domaćin Liburnia Jazz Festivala. Doba je to kada nastupi vrhunskih jazz umjetnika na brodovima, u parkovima ili na otvorenim pozornicama pretvaraju Opatiju u prijestolnicu jazza i nezaobilazno mjesto za ljubitelje ove vrste glazbe.

Specifične su i ribarske fešte koje se održavaju u svim mjestima Rivijere, a gostima nude zabavu uz domaću hranu, domaću glazbu i jednu sasvim posebnu atmosferu u kojoj se može osjetiti način života ljudi ovoga kraja.

Proljeće i jesen u Opatiji posebni su i rezervirani za manifestacije vezane uz plodove prirode, šparoge, trešnje ili marune. U prosincu tu je i nezaobilazni Festival čokolade koji delicijama od ove slastice oduševljava ne samo najmlađe, već i one starije posjetitelje “stare dame”.

Da ne ostanemo samo pri hrani ili piću, Opatija nudi i niz sportskih manifestacija. Dvije su najpoznatije teniski turnir veterana te jedriličarska regata Galijola koja se odvija sredinom rujna, a posebna je po tome što se vozi tijekom noći do hridi Galijola smještenoj uz južnu obalu Istre. Na regati sudjeluju i neka od poznatijih hrvatskih jedriličarskih imena.

Brojni promenadni koncerti u prekrasnom opatijskom parku, nastupi folklornih društava te oživljavanje bogate opatijske prošlosti kroz manifestacije kao što je Kaisernacht daju Opatiji poseban čar stare dame s dušom u kojoj se možete zabaviti kroz sva godišnja doba.

Pregled svih događanja možete pogledati ovdje.