Pozdravni govor gradonačelnika

Dragi poslovni partneri, dragi prijatelji!

Posebno mi je zadovoljstvo što vam možemo predstaviti Opatiju, mediteranski grad srednjoeuropskog šarma koji su kao svoje odredište odabrali mnogi poslovni ljudi, znanstvenici i turisti.

Povoljan geoprometni položaj i ugodna klima najvažniji su razlozi začetka i naglog razvoja turizma krajem 19. stoljeća. Opatija je elegantna turistička destinacija i središte rivijere s najdužom tradicijom u turizmu Hrvatske. Ponos grada – prostrani i njegovani parkovi, osvijetljeno obalno šetalište dugačko čak 12 kilometara, brojna kupališta i fontane, okvir su za vile i hotele u koje se može smjestiti do 6.000 gostiju.

O opatijskoj kongresnoj i turističkoj tradiciji svjedoči činjenica da je ovdje još 1904. godine održan Četvrti kongres austrijskih
balneologa, a 1906. izašla knjiga Abbazia als Kurort (Opatija kao lječilište) posvećena šezdesetom rođendanu znamenitoga opatijskog liječnika Juliusa Glaxa. S više od 20 hotela, od kojih je većina kategorije četiri ili pet zvjezdica, nizom restorana i rekreacijskih sadržaja, zabavnih programa i događanja, Opatija danas može zadovoljiti zahtjevne organizatore kongresa i njihove sudionike.

Naša je Opatija zahvaljujući ljubavi građana koji u njoj žive i stvaraju svakim danom sve ljepša i sjajnija. Danas Opatija ponosno nosi titule “Grad prijatelj djece” i “Zdravi grad” koje svjedoče o kvaliteti života u njoj.

Ali to nije sve. Za samo 15 minuta vožnje iz središta grada naći ćete se u opatijskom zaleđu koje osim oku ugodnog i zdravog primorskog krajolika ima i svoju dugačku povijest. Posebno se ističe srednjovjekovni dragulj Veprinac, gradić koji datira iz 15. stoljeća kada je njime vladala grofica Elizabeta Devinska. U isto vrijeme nastao je Veprinački zakonik koji čini bitan dio hrvatske pravne tradicije.

Napuštajući Veprinac, dodatnih 20 minuta vožnje odvest će vas do vrha planine Učke – do jednog od najljepših vidikovaca u Europi. Kad stignete na njezin vrh, Vojak, ispred vas nalazit će se kao na dlanu kvarnerski otoci i istarski poluotok, a za vedra vremena vidjet ćete i Veneciju. Spuštajući se natrag u Opatiju, svakako zastanite u nekoj od lokalnih gostionica i kušajte domaće vino, pršut i fritule, ili se počastite sladoledom s toplim malinama.

Dragi gosti,
U nadi da ćete biti zadovoljni kvalitetom i trudom uloženim u svakodnevno unapređenje našeg grada, želim vam srdačnu dobrodošlicu. I ne zaboravite odvojiti malo vremena za opuštanje te potpuno uživanje u blagodati naše klime i ljekovitog aerosola kojim naš zrak obiluje.

S poštovanjem,
vaš
Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Opatije

X
X